Лимец – най-древното жито

Лимецът e древна зърнена култура, „забравена” по икономически причини в наши дни. Той е по-труден за обработка и дава по-малко добив от днешната  хибридна пшеница, но хранителните му свойства са в пъти по-добри.

За първи път лимец по нашите земи са гледали траките. В България са открити гърнета с лимец на около 5-6 хиляди години, а е известно, че той съществува от 8 хиляди години. Това растение зрее в продължение на 12 месеца на полето. То не е като обикновената пшеница, която за 5-6 месеца е готова за жътва. Най-важното за храната не е толкова съдържанието й, колкото енергията, която получава от слънцето. А слънцето грее в зърното на дивото жито и то поема енергията от лъчите му 12 месеца. Друго интересно нещо за лимеца е, че може да си обелите житото и да го ядете направо. То е меко, много приятно на вкус, а не като сегашната пшеница, която е твърда.

Някои от ползите за здравето от лимец включват способността му да помага в регулирането на метаболизма на тялото, при създаването на полови хормони, при изграждане на здрави кости, подобряване на имунната система, повишаване на храносмилателната функция, понижаване на кръвната захар, както и при намаляване на нивата на холестерола в организма.

Вдъхновени от множеството полезни характеристики на лимеца, основен елемент в храните на древните траки, всички продукти под марката Тракеия съдържат и водоразтворим силиций извлечен от черупката на лимеца. 

Силицият се усвоява от човешкото тяло и подпомага въздействието на полезните вещества и билки в нашите продукти, предназначени за балансиране на основни системи в организма и нуждите на съвременния човек.

Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Виж повече тук