Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций

Когато любовта срещне професионализма, очаквайте шедьоври! Към тази мисъл извеждат постиженията на един необикновен родолюбец и изследовател на историята на своя роден край – инж. Иван Лишков. Той е познат на нашите читатели от разказите за „Народа на Слънцето“ (бр. 8/2023).

Роден от любовта към историята, инж. Лишков инвестира в археологическите разкопки край с. Оходен на Регионалния исторически музей – Враца. Те разкриват Храм на Слънцето – култово съоръжение отпреди 8 хилядолетия, с дарове за плодородие – овъглени зърна лимец, диви плодове и множество билки.

При изследванията в Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) учените установяват, че съдържанието на находката е безценно, тъй като тези храни възстановяват равновесието в човешкия организъм. Откритието става мощен импулс за научни разработки. Научно-изследователската компания, която се захваща с това дело, е „Тракеия“.

Какво е „Тракеия“?

Идеята за името се ражда, когато инж. Лишков вижда изображенията върху каничка от най-голямото тракийско съкровище – Рогозенското. Ето как изглежда:

Отляво е тракийският бог ТРА, повелител на Слънцето. Отдясно – тракийската богиня майка КЕИЯ, богиня на Луната. Срещата на двете божества в дните на пролетното и есенното равноденствие е кодирана в името ТРАКЕИЯ – символ на живота и равновесието. Тогава денят и нощта са равни, а женското и мъжкото начало сътворяват баланс. И тъй като това е ключовата дума за хранителните добавки, той ги кръщава „Тракеия“.

За всяка болка – билка

 

„Успяхме да създадем добавки, които отговарят на различните индивидуални потребности на човека“, заявява с удовлетворение инж. Лишков. Добавките са за костно-ставната система, за баланс на телесната маса, срещу стрес, за подпомагане на работата на сърцето, на мозъка, на храносмилателната и дихателната система и др.
Те са на основата на водоразтворим силиций от външната люспа на лимец, натурални пробиотици и пребиотици, витамини, пектин, колаген, инулин, различни билки и горски плодове. Добавките осигуряват дневния прием на хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм.“

 

Магията силиций

През последните няколко години вниманието на учени в цял свят се насочи към минерала силиций. „Силицият е вторият по важност химичен елемент в човешкия организъм след кислорода. Той улавя и извежда извън тялото вредните за организма бактерии, микроорганизми и вируси, като това са само малка част от ползите от него“, обяснява инж. Лишков.

Големият пробив на Научноизследователската компания „Тракеия“ съвместно с Българската академия на науките е, че успяват да създадат водоразтворим силиций с високи нива на усвояемост от организма! (За ползите от силиция четете в следващ брой.)

Шедьовърът

Добавките „Тракеия“ имат 100% растителен произход, нямат консерванти или антислепващи агенти. Лимецът се отглежда при 1700 м надморска височина в биосферен резерват „Западни Родопи“. Билките и горските плодове събират от екологично чистия район в биосферен резерват „Странджа“.

Фирмата патентова и използва технология, при която, когато попаднат в организма, целебните свойства на растенията се реактивират, защото са екстракти с водо- и мастноразтворима основа.
Продуктите покриват най-високите стандарти за чистота, качество и ефективност. Очаква се да бъдат пуснати на пазара в началото на декември. Читателите на Списание 8 ще имат привилегията първи да узнаят повече за тях чрез публикациите в идните броеве.

 

Статията е публикувана в Списание 8, бр. 11/2023 г.

Д-р инж. Гинка Стоева, снимки Добрин Кашавелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Виж повече тук